Сьогодні зранку фейсбук лихоманить від цін на курячі яйця. Діапазон від 20 до 70 гривень за десяток. Цим же переймалися ЗМІ.
То що ж трапилося. І як реагувати.
На жаль, ситуація об'єктивна, прямий наслідок війни. Експертний діагноз – розірвана технологія виробництва яєць. По-простому, курча повинно рости від чотирьох до шести місяців на птахофабриках, а в тітки в селі і довше, щоб розпочати нести яйця. Тобто інкубатор мав видати курча в березні, щоб курка знесла яйце у вересні. Що в нас було в березні та квітні? Правильно – війна, стояли кордони, неможливість проплати за яйця для інкубаторів чи породистого курча для птахофабрик. Імпортна складова велика.
Плюс декілька великих птахофабрик попали в зону тимчасової окупації або бойових дій. Звісно, сільські кури несуться, але для місцевого базару, торгові мережі беруть у великих виробників. От так і виник дефіцит, що потягнув, цілком закономірно ріст ціни. Такі невблаганні умови ринку.
Що робити пересічному споживачеві?
Найголовніше – не панікувати. Хто не може втримати нерви, купіть собі пару десятків для власного заспокоєння, термін зберігання в холодильнику до 60 діб, а деякі фахівці говорять і всі 90.
По-друге – згадайте двоюрідну тітку вашого чоловіка в селі, і неї точно є курки, вона на крайній випадок передасть вам пару десятків яєць.
І останнє. З травня-червня технологічний процес відновився, ця перерва має тимчасовий характер. Після нового року або будуть українські яйця, або імпортні. При збільшенні ціни включиться невидима рука ринку, як писав Адам Сміт, і на полицях магазинів будуть імпортні яйця.
Головне, не піддаватися паніці, не розкручувати дефіцит. Все буде добре.