Чорниці часто називають найкориснішими ягодами, адже вони багаті на важливі для здоров'я організму елементи. Їх вживають для профілактики різноманітних захворювань. В чому користь чорниці - розповіли фахівці з Клівлендської клініки (США).

Користь чорниці в антиоксидантах, які містяться в її складі

Стрес є дуже шкідливим для нашого тіла, особливо, коли йдеться про так званий окисний стрес, який виникає через появу вільних радикалів. Ці молекули з'являються під час обміну речовин або через негативний вплив забруднення повітря, алкоголю, сигаретного диму. Вільні радикали завдають великої шкоди організму, адже ушкоджують клітини. І саме антиоксиданти допомагають значно знизити вплив окисного стресу.

Користь чорниці: чому потрібно обов'язково додати до щоденного раціону цю сезонну ягоду

Користь чорниці також в тому, що до її складу входять марганець, вітаміни С та К. Вітамін С потрібен нашому організму, щоб зміцнювати імунну систему, а вітамін К бере участь у процесі згортання крові. Марганець відповідає за зміцнення м'язів та кісток. Водночас калорійність чорниці - лише 44 ккал на 100 г.

Значне зниження рівня холестерину

В чорниці є багато розчинної клітковини, завдяки якій жовч із кишечника видаляється набагато швидше. Жовч - це відходи, які складаються, зокрема, з холестерину, солей, жовчних кислот, металів тощо. Фахівці зазначають, що саме чорниця допомагає виводити з кишечника жовч, що сприяє значному зниженню рівня холестерину.

Потенційно допомагає знизити артеріальний тиск

2019 року були проведені дослідження серед людей, які живуть з метаболічним синдромом (взаємопов'язані порушення ліпідного та вуглеводного обміну, через які часто порушується артеріальний тиск). Результати показали, що ті пацієнти, які щодня вживали чорниці, помітили зниження артеріального тиску. Фахівці стверджують - це можливо завдяки тому, що організм починає вироблять більшу кількість оксиду азоту, який розслабляє кровоносні судини.

Допомагає краще контролювати рівень цукру

Користь чорниці також у тому, що в її складі майже не міститься цукор (у порівнянні з іншими фруктами та ягодами), зате багато клітковини. А тому, навіть за щоденного вживання, вона не викликає стрибків рівня цукру в крові у людей із цукровим діабетом.

Джерело